МАКЕДОНИЈА СЕ СТРЕМИ КОН ЕВРОПА

МАКЕДОНИЈА,

Македонија почнува да наликува Европски како постепено само слушаш гласини како се градат се повеќе споменици од сите Европски држави  не се набројуват исти сме како Европа па и така ќе биде во иднина се копира се сешто само да се приклучиме кон  кон Европските држави и да се види дека е еднаква со сите држави.

Од како Грција станава националистичка кон Македонија и така државата кон своите граѓани се Македонско да биде за да се докаже дека се силни и патриоти и сакат да биде се нивно а дргите заедници да бидат подоле така се овие држави  како Франција, Словакија, Романија,Бугарија ,Албанија и Грција.


Не знам само до каде ќе се догура овој проблем.стварно  е вистински по малце се влева во јавност но со нивни фаткти е Европското семејтсво тоа не сака сака еднаквост со сите граѓани во државата рамноправност а не таргетирање на граѓаните или делење на места како што е Скопје делен на два дела .

Се најново Македонија прави напори да влезе во Нато и ЕУ со сменување на името Република Горна Македонија, кој патриотизам имаме колку ја сакаме Европа  но сепак народот пуст ќе пати без работа укинување на социјалната помош и се прават јаки напори за докажување дека невработување се намалува  еххх Европа.

Не сме спремни за Европа уште многу работи треба да се сменат во државата за да се биде дел од Европското семејство рамноправност на народот каде е гласот на младината и на интелектулците млади.


Многу е жално што младината е корумпирана од секоја страна и неможе да излева надвор од кругот од кој се зафатени од политичката маневра во државата. Но така е направен системот мора да го прифатиш она што ти е дадено за да преживееш бидејќи нема квалитет само кванитет.

Нај Јаката интелегенција ( Студентите од Универзитетите) бегат  од државата гледаат дека немаат иднина во својата држава само остануваат немоќните( неписмените) во државата а на политичките субјекти тоа им одговара така ќе бидеме дел од Европското семејство.

Се  прават големи напори  само да сме Европјани , но една мана имаме  не можеме да ја отрнеме од нас сепак сме Балканци тој менталитет не можеме да смениме каде и да одиме правиме бељи и патриоти сме на нашата мала државишка Македонија .

Од друга страна дел од источна  Македонија се веќе Европјани нив не им треба Европска Унија тие си патуваат без проблем си работат како да се во Македонија.Сите од тој дел се печалбари и си ги имаат сите потребни документи зашто да се замарат како Владата,како што прави се да биде дел од Европското семејство.

Се надевам дека со влегување во Европското семејство ќе се променат многу работи во Република Македонија во добробит на народот а не само на владата.

                                                                                                                                        Елез Бислим
                                                                                                                                    Лумијакере Рома
                                                                                                                                  www.worldrroma.org